Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
VEELGESTELDE VRAGEN

GEBRUIK VAN DE ECG-RECORDER

Onderstaand treft u veelgestelde vragen over de werking van het hart en en handige tips over het gebruik van een ECG-recorder. Voor de betrouwbaarheid van het onderzoek is het belangrijk dat u alles begrijpt en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Aarzel daarom nooit om uw arts, huisarts of assistent te benaderen met vragen.

Het hart

Het hart is een grote spier die uit vier holle ruimtes bestaat. De bovenste twee holters in het hart worden boezems genoemd, de onderste twee de kamers. Door de regelmatige samentrekking van boezems en kamers wordt het bloed rondgepompt door het lichaam. Het bloed voorziet spieren en organen van zuurstof en voedingsstoffen. ​Het hart bestaat uit hartspiercellen. Als die elektrisch geprikkeld worden, trekt het hart samen. De elektrische prikkel begint in de sinusknoop (die bepaalt het hartritme) en zorgt er vervolgens via een geleidingssysteem voor dat eerst de boezems en daarna de hartkamers samentrekken.

Een hartritmestoornis is een terugkerende afwijking in het normale hartritme. Bij elke hartslag zorgt een elektrische prikkel ervoor dat het hart samentrekt. Bij een normaal hartritme gaat dit samentrekken in een regelmatig tempo. Als er iets mis is met de vorming of de geleiding van de elektrische prikkel, verandert het hartritme. Het hart kan bijvoorbeeld te snel gaan kloppen of juist te langzaam. Ook kan de hartslag onregelmatig worden. Onbehandelde hartritmestoornissen kunnen op de lange termijn de pompfunctie van het hart verminderen of zelfs tot een hartstilstand leiden. Maar meestal zijn ze tamelijk onschuldig en/of goed te behandelen. Welke behandeling de arts kiest, hangt onder andere af van de leeftijd van de patiënt, en van de oorzaak en de ernst van de stoornis.

De ECG-recorder

Een ECG-recorder is een draagbaar medisch hulpmiddel dat uw hartritme gedurende een langere tijd (enkele dagen of weken) registreert. We noemen zo’n registratie een elektrocardiogram (ECG). Uw arts heeft om dit onderzoek gevraagd omdat het belangrijke informatie over het functioneren van uw hart geeft.

De hartspiercellen zijn elektrisch geladen, waardoor het hart als geheel een elektrisch veld genereert. Het ECG is een grafische weergave van de veranderingen in dat veld tijdens het samentrekken en weer ontspannen van het hart. Omdat de elektrische prikkel zich via een geleidingssysteem stapsgewijs door het hart verplaatst, verandert de grootte en de richting van het elektrisch veld continu.

De arts of assistent brengt zogenaamde huidelektroden op uw borst aan. Deze worden vervolgens met dunne kabels verbonden aan de ECG-recorder. Terwijl u de ECG-recorder draagt, houdt u in het patiëntendagboek bij welke klachten u ervaart en activiteiten u onderneemt. De recorder is niet waterdicht. U kunt tijdens het onderzoek dus niet douchen, baden of zwemmen. Alleen wassen met een washand. Als u de recorder langere tijd moet dragen, krijgt u een aantal sets huidelektroden mee en een instructie hoe deze opnieuw te bevestigen na het douchen.

Nee helaas, u dient de electroden af te doen en de recorder op afstand van water te houden. De fijngevoelige elektronica is niet waterbestendig.

U kunt een foto van uzelf nemen voor de spiegel en vervolgens aan de hand van die foto de electroden terugplaatsen of een klein stipje met een pen midden boven de electrode zetten en de electroden daar dan weer terugplaatsen. Noteert u het tijdstip van het wisselen van de electroden alstublieft in het dagboekje. Klik op deze link voor een voorbeeld waar de electroden geplaatst dienen te worden.

De App voor iOS is te downloaden in de Appstore.

De App voor Android is te downloaden in de Playstore.

Dagboekje App

De App voor iOS is te downloaden in de Appstore.

De App voor Android is te downloaden in de Playstore.

U kunt hier de  handleiding van de Dagboekje App downloaden.

Patiënt - dagboekje APP

Patiëntendagboek

Voor het bijhouden van uw klachten kunt u de Fysiologic Dagboekje App gebruiken. Het enige wat u hoeft te doen is in de app uw klacht selecteren en de bijbehorende activiteit. U selecteert klachten, zoals hartkloppingen, benauwdheid, duizeligheid of pijn op de borst. Vervolgens noteert u welke activiteit u heeft ondernomen. Bijvoorbeeld wandelen, fietsen en sporten, maar ook slapen, televisiekijken en eten. 

Vragen over uw onderzoek?
Voor de betrouwbaarheid van het onderzoek is het belangrijk dat u alles begrijpt en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Sommige mensen helpt het om een bekende mee te nemen die meekijkt bij het aansluiten van de ECG-recorder. Die kan u bijvoorbeeld helpen als u de elektroden aanbrengt.