Geleidingsstoornissen | Vervolgtraining - Bundeltakken en as-bepaling

Omschrijving van de training

In de Basistraining Geleidingsstoornissen zijn we ingegaan op de eigenschappen en afwijkingen van de sinus- en AV-knoop. Omdat het specifieke geleidingssysteem (His-bundel en bundeltakken) andere eigenschappen heeft en anders te herkennen is op het ECG, gaan we er in deze webinar apart op in. We behandelen hiernaast de hart-as en gaan bespreken de relatie tussen deze twee onderwerpen.

Om een stoornis in het geleidingssysteem (zoals bijvoorbeeld een stoornis in een fascikel) goed te kunnen beoordelen op een ECG is kennis van de elektrische hart-as noodzakelijk. We gaan in deze training dus eerst in op dit onderwerp en gaan tevens in op de oorzaken van een as-draai.

Vervolgens kunnen we met deze kennis dieper ingaan op het specifieke geleidingssysteem zoals de His-bundel en bundeltakken. Hoe ontstaat een stoornis in dit systeem en wanneer leidt dit tot een as-draai? Waarom is dit eigenlijk relevant en hoe herken je deze afwijkingen allemaal op het ECG? Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan een bundeltakblok.

TRAININGSDATA & TIJDEN

ALGEMENE INFORMATIE

  • Voor wie: Holter- en ECG-analisten die al basiskennis hebben van het ECG en de Basistraining Geleidingsstoornissen hebben gevolgd. Ook is het webinar geschikt voor Verpleegkundig Specialisten en Physician Assistants die meer ECG kennis willen
  • Accreditatie: 3 SBHFL-punten.
  • Trainingsvorm: webinar 3 uur 
  • Docenten: De training wordt verzorgd door Thijs Hendriks MSc (Physician Assistant Elektrofysiologie) en Dr. Vincent Nijenhuis (cardioloog i.o.)
  • Kosten: EUR 99,- 

INHOUD TRAINING

  • Wat zijn de geledingseigenschappen van de His-bundel en bundeltakken?
  • Hoe uit een stoornis zich op het ECG en hoe herken je een bundeltak blok
  • Hoe bepaal je een hart-as en wat kan een oorzaak zijn van een as-draai?
  • We sluiten de training af met een toets. Na deelname ontvangt u een certificaat.

DOCENTEN

Thijs Hendriks MSc (Physician Assistant Elektrofysiologie) is gespecialiseerd in Device Therapy en ritmestoornissen en is werkzaam in het Maasstad Ziekenhuis. Hij heeft ruime ervaring in het veld van de ritme- en geleidingsstoornissen en geeft regelmatig trainingen aan functielaboranten, verpleegkundigen en artsen. Daarnaast geeft hij onderwijs ter voorbereiding voor het Europees EHRA examen en aan de Hogeschool van Amsterdam en is als docent verbonden aan Fysiologic Academy.

Vincent Nijenhuis (Cardiologist, MD, PhD, FESC) is afgestudeerd aan de universiteit van Antwerpen, en volgt zijn opleiding tot cardioloog in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein. Hij promoveerde met onderzoek naar transcatheter aortaklep implantaties. Hij bestudeerde daarbij de antistollingstherapie en andere uitkomsten zoals de impact op het geleidingssysteem van het hart. Naast zijn opleiding houdt hij zich bezig met het verrichten van klinisch onderzoek, en het geven van onderwijs aan verpleegkundigen en arts-assistenten binnen het ziekenhuis. Hij is verbonden als docent aan de Fysiologic Academy.

Jorn Brouwer (AIOS cardiologie) is afgestudeerd aan de universiteit van Utrecht, en volgt zijn opleiding tot cardioloog in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein. Hij is gepromoveerd aan de universiteit van Maastricht met onderzoek naar transcatheter aortaklep implantaties. Hij bestudeerde daarbij verschillende aangrijpingspunten om de risico’s van transcatheter aortaklep implantaties te verminderen, waaronder de optimale antistollingstherapie. Naast zijn opleiding geeft hij onderwijs binnen het ziekenhuis, is hij werkzaam bij Fysiologic als supervisor van de afdeling FocusOn en verbonden als docent aan de Fysiologic Academy.

VRAGEN OVER DE TRAINING?

Voor vragen kunt u ons bellen via 088-045 06 00 of mailen naar vragen@fysiologicacademy.nl.